Таркан – принца на Изтока


Таркан – принца на Изтока!

Него го копират, на него му подражават! „Елвис Пресли на Близкия изток“ – така го нарича вестник „Вашингтон пост“  през 2001 година.

Таркан, е немски поп певец от турски произход с  корени от Црънча (Област Смолян).
Таркан Теветоолу е роден през 1972 г. в Германия, когато той е на 15-годишна възраст семейството му се премества в Турция. Там, той постъпва в Истанбулската музикална академия.
Таркан започва своята кариера  през 1992 г., когато той издава първия си албум – „Yine Sensiz» (Отново без теб). Буквално за 24 часа се превръща в звезда.
Таркан обединил в музиката си  традиционната турска музика и западни мотиви,а именно това му донася слава и популярност.

Освен с новаторската си музика, необичайно за турската публика по това време било и външния вид на звездата – обеца на ухото, „изтъркани“ дънки, обикновена фланелка….. запазената марка на Таркан.

През новото хилядолетие Таркан  се впусна в нов имидж. Неговия стил се е променил драстично. В сценичния си гардероб, Таркан добавя  ярки сатенени ризи, ризи с шипове и пайети, тесни панталони, пуска по дълга коса, която го прави много секси.
Таркан се превръща в модна  икона за младите хора и всички започват да му подражават.
Имиджа му на ориенталски секссимвол и разбивач на женски сърца се е установил и затвърдил напълно.
Тарканоманията е във  всички краища на Европа и Азия!
През 2003 г. звездата издава албума „Дуду“ – нов албум – нов имидж.Таркан започва да носи прости и удобни дрехи най-вече сиво, черно и бяло, без излишен блясък и скъпи аксесоари.
През 2007 г. излиза албума  “Metamorfoz“ и веднага става хит.
По това време метаморфоза, претърпява и  неговия стил.
От 2010 г., Таркан си сътрудничи с известната турска стилистка  Ceyda Balaban.
Balaban е автор на костюмите  за клиповете, концерти, а освен това тя  придружава мега-звездата  Таркан във всичките му концерти и турнета.
За работата си с мегазвездата, стилистката казва: „Ние сме на една вълна, разбираме добре. За да създам нови костюми ме вдъхновява самия Таркан, а това никак не е трудно! Той има красива фигура и лице. А, това е напълно достатъчно, не е нужно да се трупат върху имиджа му  ярки цветове и допълнителни аксесоари – очила, шапки и т.н. “
В последния си клип, Таркан се превъплащава в образа на  Джеймс Бонд.
„Бяхме в студиото  180 души.“ –  казва Balaban. Когато, Таркан излезе от съблекалнята в смокинг, всички 180 души замръзна в наслада! Това трябваше да се види! „

Автор: Ани Минева
Скорошни публикации

Връзки