Малко от историята на дънките


Дънките се считат за най-демократичната дреха защото носенето им не зависи от възрастта, социалния статус или банковата сметка.

Започнали историята си като работно облекло, днес те могат да бъдат видени на дефилетата в Париж и Милано, а звездите в Холивуд притежават десетки модели.

Треска за злато

Джинсите преминават по своя исторически път като една мощна синя вълна, която вече век и половина успява да се задържи на повърхността на модата. А всичко започва съвсем случайно, предизвикано от абсолютно практична подбуда – неудобството да пренасяш златен пясък…

През 1853 г. предприемчивият Леви Щраус, млад баварски емигрант в Щатите, моделира панталоните-чудо,без изобщо да подозира, че с тях името му ще остане в историята. За реализацията на своя проект, той се ръководи от нуждата на съвременниците си от здрав плат. Материята, която Щраус продава за направата на палатки в златните находища, е използвана за ушиването на надежден панталон с удобни джобове. Идеята се появява след като един от златотърсачите се оплаква, че никой от панталоните му не може да издържи тежестта на златния пясък. А да носиш скъпоценните песъчинки далече от тялото си, е неразумно, при все че треската за злато е обхванала половината свят. Джинсите бързо добиват популярност. Леви дори прави още подобрения в тях – двойни шевове, надеждно укрепени джобове, здрави илици за копчета – и нищо чудно, че произведението му предизвиква фурор сред златотърсачите.

Усилията му водят и до нова находка – металните закопчалки за джобове. Вярно, че техен изобретател не е самият той, но пък има значително участие. Невадският шивач Джейкъб Дейвис няма средства, за да регистрира патента за това свое изобретение и се обръща за помощ към Леви Щраус. През 1873 г. иновацията е патентована и се появяваткласическите джинси Levi’s – с пет джоба, двойни шевове (включително и на задните джобове), капси и пришит фирмен етикет – прочутата серия 501.

Кръстниците

Но да се върнем към историята. Леви Щраус заминава за пристанищния италиански град Генуа, за да поръча плата за своето творение. От специфичния начин, по който той произнася името на града (Genoese) идва и познатото наименование на дънките – джинси. И въпреки че самият Щраус дълго време отказва да употребява тази  дума, когато говори за своето изобретение, Генуа се смята за втората родина на дънките. Другото им популярно название деним  също идва от град, но този път френски – Ним. Международното използване и разновидностите на транскрипцията му превръщат „от Ним“ – в деним. Но за победното шествие на дънките в световната мода заслугата е на Америка. Здравите и удобни панталони скоро си намират нови поклонници. След златотърсачите, в предимствата им се убеждават и каубоите, които прекарват много време на седлата и им е необходима стабилна дреха.

От екрана до модния подиум

През 30-те години на миналия век каубойската тема започва да се използва често в Холивудските филми. На екрана мъжествените и загадъчни каубои, носещи тези практични панталони, изглаждат толкова секси – нима има по-добра реклама за един продукт? В следвоенна Европа дънките идват с американските войски на Съюзниците и скоро стават еталон за мъжки формени отличителни облекла (каубои, военни). А когато в джинси се облича и останалата половина на човечеството – дамите, те бързо се превръщат в неизменна част от съвременната мода. Разбира се, попаднали в женския гардероб, комфортните и панталони бързо се сдобиват с нов дизайн и десетки разновидности.

Моден бум

През 80-те години на миналия век в света започва моден бум – появяват се новаторски модели дрехи и аксесоари, тенденцията е връщане към унисекс облеклата, което повлиява и света на джинсите. Дълго време в Източна Европа те се считат за деградивно „западно“ изобретение и са забранени. Дори можеш да бъдеш осъден, ако носиш такива… защото това означава, че си ги купил с чужда валута.

Тези времена обаче остават в миналото и днес независимо дали си в Москва, Ню Йорк или Токио, винаги ще срещнеш хора, облечени в джинси. 21-ви век донася не само новите материи, но и повече удобство в облеклото. Елегантните дънки се превръщат в абсолютно допустима част от дрескода за вечерни партита, театър и дори бизнес срещи на престижни компании.


Източник: arenabeauty.com

Ако този сайт ви допада, можете вземете нашия rss

Етикети: , , , , ,

Скорошни публикации

Връзки